Zgledni evropski projekti s področja znanosti za državljane

Projekt Cities Health, katerega partner je Inštitut Jožef Stefan in projekt WeCount, katerega partner je Fakulteta za arhitekturo Univerze v Ljubljani, sta med 16 projekti s področja znanosti za državljane (Citizen Science), ki jih Evropska komisija predstavlja kot zgled.  Ob tem opozarja, da v sporočilu o Evropskem raziskovalnem prostoru predvideva tesnejše povezovanje med znanostjo in družbo.

Projekt Cities Health

V okviru projekta  Cities Health bodo skupine državljanov v petih mestih v Evropi pripravile in izvedle poskuse, kako onesnaževanja okolja, v katerem živijo, vpliva na njihovo zdravje. Cilj projekta je razviti nabor interaktivnih orodij in zbrati dobre prakse, da bodo raziskovalci, posamezniki in skupine državljanov študije lahko ponovili na drugih lokacijah.

Projekt WeCount

Cilj projekta WeCount je usposobiti državljane, da bi lahko prevzeli vodilno vlogo pri zbiranju podatkov, dokazov in znanja  na področju mobilnosti v svojih soseskah in na ulici. Partnerji v projektu bi z vključitvijo prebivalcev  radi dosegli spremembo načina zbiranja podatkov s področja prometa, ki ga uporabljajo znanstveniki specialisti za področje transporta in raziskovalci politik s področja transporta.

Koristne informacije: