Evropska komisija je sprejela prvi strateški načrt za program Obzorje Evropa

Evropska komisija je sprejela prvi strateški načrt za program Obzorje Evropa. Strateški načrt je novost v programu Obzorje Evropa in določa strateške usmeritve za ciljno usmerjanje naložb v prvih štirih letih njegovega izvajanja. V strateškem načrtu so opredeljena tudi evropska partnerstva ter misije EU. Partnerstva bodo pokrivala kritična področja, kot so energija, promet, biotska raznovrstnost, zdravje, varnost in krožnost. Misije EU bodo obravnavale svetovne izzive, ki vplivajo na naše vsakdanje življenje.

Strateški načrt določa štiri strateške usmeritve v zvezi z naložbami v raziskave in inovacije. Prva je spodbujanje odprte strateške avtonomije s prevzemom vodilne vloge pri razvoju ključnih digitalnih, omogočitvenih in nastajajočih tehnologij, sektorjev in vrednostnih verig. Druga usmeritev je obnova evropskih ekosistemov in biotske raznovrstnosti ter trajnostno upravljanje naravnih virov. Preoblikovanje Evrope v prvo digitalno podprto krožno, podnebno nevtralno in trajnostno gospodarstvo je tretja usmeritev. Oblikovanje odpornejše, bolj vključujoče in bolj demokratične evropske družbe je četrta strateška usmeritev.

Usmeritve načrta obravnavajo tudi horizontalna vprašanja, kot je enakost spolov. Vključevanje vidika spola bo privzeta zahteva v vsebinah raziskav in inovacij v celotnem programu, razen če ni posebej določeno, da to vprašanje ni relevantno za zadevno temo.

Prednostne naloge, določene v strateškem načrtu za program Obzorje Evropa, se bodo izvajale v okviru njegovega delovnega programa. Prvi razpisi za zbiranje predlogov bodo objavljeni spomladi. Evropska komisija jih bo predstavila na evropskih dnevih raziskav in inovacij 23. in 24. junija.