EU: Nov pristop k trajnostnemu modremu gospodarstvu v EU

Evropska komisija je predlagala nov pristop k trajnostnemu modremu gospodarstvu v EU za industrijske panoge in sektorje, povezane z oceani, morji in obalami. Za doseganje ciljev podnebne nevtralnosti in ničelnega onesnaževanja predlaga razvoj energije iz obnovljivih virov na morju, razogljičenje pomorskega prometa in okolju prijaznejša pristanišča. Za prehod na krožno gospodarstvo in zmanjšanje onesnaževanja predlaga recikliranje ladij in ukrepe za zmanjšanje onesnaževanja s plastiko in mikroplastiko, za izboljšanje upravljanja morskega prostora pa nov modri forum za uporabnike morja, namenjen usklajevanju dialoga med izvajalci dejavnosti na morju, deležniki in znanstveniki.

Vsi sektorji modrega gospodarstva, vključno z ribištvom, akvakulturo, obalnim turizmom, pomorskim prometom, pristaniškimi dejavnostmi in ladjedelništvom, bodo morali zmanjšati svoj vpliv na okolje in podnebje. Za prehod na trajnostno modro gospodarstvo so potrebne naložbe v inovativne tehnologije.

Evropska komisija in skupina Evropske investicijske banke (EIB), ki jo sestavljata Evropska investicijska banka in Evropski investicijski sklad (EIF) nameravata sodelovati z državami članicami, da bi zadovoljili obstoječe potrebe po financiranju za zmanjšanje onesnaževanja v evropskih morjih ter podpreti naložbe v modre inovacije in modro biogospodarstvo.

Za podporo prehodu na bolj trajnostne vrednostne verige, ki temeljijo na oceanih, morjih in obalnih dejavnostih je ustanovljen nov  Evropski sklad za pomorstvo, ribištvo in akvakulturo. Podporo bo zagotavljal predvsem s platformo BlueInvest in novim skladom BlueInvest.

Koristne informacije: