Misija za podnebno nevtralna in pametna mesta

Dne 25. 11. 2021 je potekala Konferenca o evropskih misijah, v organizaciji EU Komisije in Odbora regij. Namen konference je predstaviti informacije vezane na izvajanje misij EU ter podrobneje raziskati misijo EU za mesta v razpravi s člani Odbora regij in predstavniki mest.

Mesta so povabljena, da izpolnijo informativno in nezavezujočo prijavo o nameri in Informacijski komplet za mesta in dokument s pogostimi vprašanji, ki ga je EU Komisija objavila konec prejšnjega meseca,ki  bo mestom pomagal, da se pripravijo na aktivnosti.

29. 9. 2021 je bila uradno zagnana Misija za podnebno nevtralna in pametna mesta (Climate-Neutral and Smart Cities Mission). Evropska komisija je objavila tudi implementacijski načrt (implementation plan) in dejstva (factsheet) za misijo, ki ima dva glavna cilja:

100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030 in

mesta bodo delovala kot eksperimentalna in inovacijska središča, ki bodo omogočila, da bodo do leta 2050 postala podnebno nevtralna vsa mesta v EU.

Več informacij o izvajanju misije ter vključevanju mest vanjo boste dobili na spletnem posvetovanju z Evropsko komisijo v petek, 1. oktobra od 10:00 do 12:00. Prijavite se lahko na naslednji povezavi:  https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Climate-Neutral_and_Smart_Cities_Mission.ch.