Evropska komisija je posodobila industrijsko strategijo EU

Evropska komisija je posodobila industrijsko strategijo EU. V njej predlaga nove ukrepe za okrepitev odpornosti enotnega trga, zlasti v kriznih časih. Poleg tega izpostavlja potrebo po boljšem razumevanju odvisnosti na ključnih strateških področjih in predstavlja nabor orodij za njihovo obravnavo, vsebuje pa tudi nove ukrepe za pospešitev zelenega in digitalnega prehoda. Komisija je sprejela tudi predlog uredbe o tujih subvencijah, ki izkrivljajo enotni trg, ki bo po njeni oceni ključna za uresničevanje industrijske strategije EU. Člani lahko dobijo več informacij na SBRA.

Ukrepi za pospešitev zelenega in digitalnega prehoda so štirje. Prvi je soustvarjanje poti prehoda v partnerstvu z industrijo, javnimi organi, socialnimi partnerji in drugimi deležniki, kjer je to potrebno, najprej v turizmu in energetsko intenzivnih industrijah. Drugi je priprava skladnega regulativnega okvira za uresničevanje ciljev evropskega digitalnega desetletja in svežnja ukrepov »Pripravljeni na 55«, med drugim s pospešenim uvajanjem obnovljivih virov energije in zagotavljanjem dostopa do velike količine cenovno ugodne in razogljičene električne energije.

Tretji ukrep je zagotavljanje svetovalcev za trajnostnost za mala in srednja podjetja in podpiranje podatkovno vodenih poslovnih modelov za čim boljše izkoriščanje prednosti zelenega in digitalnega prehoda. Četrti ukrep je naložbe za izpopolnjevanje in prekvalifikacijo v podporo dvojnemu prehodu.

Komisija je skupaj s prenovljeno industrijsko strategijo objavila še letno poročilo o enotnem trgu 2021, analizo strateških odvisnosti in zmogljivosti EU in dokument o konkurenčnem in čistem evropskem jeklarstvu.

Koristne informacije: