Prenova strategije pametne specializacije

EU Komisija, 5. julij 2022: Novo poročilo o uspešnosti na področju raziskav in inovacij: grajenje trajnostne prihodnosti v negotovih časih

Komisija je objavila poročilo o uspešnosti na področju znanosti, raziskav in inovacij (SRIP) za leto 2022, v katerem je analizirala uspešnost EU na področju inovacij v svetovnem merilu. Poročilo zagotavlja vpogled v to, kako lahko politike raziskav in inovacij pomagajo zgraditi vključujočo, trajnostno, konkurenčno in odporno Evropo s spodbujanjem bistvene vloge raziskav in inovacij kot vira blaginje in katalizatorja sprememb. V njem je poudarjeno tudi, da bi Evropa morala zaradi koronavirusne pandemije in ruske invazije na Ukrajino okrepiti svojo pripravljenost, da se hitro in ustrezno odzove na nove, nepričakovane izzive.

Upad poslovne dinamike v EU bo vplival na inovacije in gospodarsko rast. V poročilu je navedeno, da izboljšanje poslovnega okolja in inovacijske zmogljivosti EU zahteva nov zagon pri reševanju dolgotrajnih vprašanj, kot so pomanjkljivosti pri dostopu do financiranja, regulativni okviri, ki niso naklonjeni inovacijam, stalni razkorak med zelo uspešnimi podjetji in tistimi, ki zaostajajo, ter težave pri privabljanju in zadrževanju talentov. Ta vprašanja bodo obravnavana v prihodnjem sporočilu o novem evropskem programu za inovacije.

Virtualna predstavitev poročila je po 12. julija 2022 od 15h do 17h (po srednjeevropskem času). Na tem dogodku bodo predstavljene ključne ugotovitve iz tega poročila, potekala pa bo tudi razprava z govorci na visoki ravni o trenutnih trendih na področju raziskav in inovacij ter s tem povezanih politikah.

Posnetek dogodka je tukaj: https://ec.europa.eu/info/research-and-innovation/strategy/support-policy-making/support-national-research-and-innovation-policy-making/srip-report_en

Ožja skupina državnih sekretarjev je 23.12.2021 obravnavala osnutek nadgrajene Strategije pametne specializacije – S5.

Dne 19. 4. 2021 je v koordinaciji s SVRK, potekala delavnica SRIP PMiS na temo prenove Strategije pametne specializacije na domenskem področju pametnih mest in skupnosti. Dosegljiv je posnetek dogodka in pripadajoče predstavitve.

V Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko v okviru procesa priprave prenovljene Slovenske strategije pametne specializacije – S4 za programsko obdobje 2021-2027 in nadaljevanja podjetniškega odkrivanja v prihodnjih tednih organiziramo spletne delavnice po področjih uporabe S4.

ODPRTE PRIJAVE: Spletne delavnice na temo prenove Strategije Pametne Specializacije; 26. 3.–19. 04. 2021.