Evropski projekt EUCALC je zgled zaradi razvoja inovativnega spletnega orodja

Partnerji v evropskem projektu EUCALC so razvili inovativno spletno orodje, ki so ga poimenovali raziskovalec poti za prehod (the transition pathways explorer). Uporabnikom omogoča, da izberejo in kombinirajo možnosti, ki predstavljajo štiri stopnje sprememb za zagotovitev bolj trajnostnega razvoja za okrog 60 območij. Prav zaradi orodja, ki laikom omogoča, da preverijo različne možnosti za prehod na bolj trajnostno pot,  Evropska komisija projekt EUCALC izpostavlja kot zgled.

Partnerji v projektu so si zastavili za cilj razviti nov model, ki bo omogočal prikaz medsebojnih povezav in učinkov delovanja človeka, podnebnih sprememb  in ciljev za bolj trajnostni razvoj, pa tudi,  kakšni so učinki na oblikovanje politik.

Evropska komisija izpostavlja, da je ena od pomembnih prednosti modela, ki so ga razvili, v tem, da ne upošteva le tehnologij, ki so že na trgu, ampak tudi pričakovane inovacije. Projekt EUCALC je eden od prvih poskusov  za vključitev energetskega sistema v širši okvir sprememb obnašanja.

Koristne informacije: Spletna stran projekta