Projekt DigiFed in razpisi: napovednik, marec 2021

Cilj projekta DigiFed, ki ga v okviru programa Obzorje 2020 financira Evropska unija, je spodbuditi mala in srednje velika ter zagonska podjetja k uvajanju naprednih digitalnih tehnologij v okviru kiber-fizičnih in vgrajenih sistemov, tehnologij interneta stvari, industrije 4.0 in sorodno.

Partner projekta DigiFed je tudi Digitalno stičišče 4PDIH s Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Podjetjem, ki se želijo prijaviti na razpis, aktivno pomagajo v prijavnem postopku in kasneje tudi pri implementaciji poslovnih načrtov, ki predvidevajo uvajanje naprednih tehnologij v izdelke in storitve podjetja.

V program DigiFed bo skupno vključenih 200 podjetij, od katerih bo vsaj 80 podjetij prejelo tudi podporo in financiranje iz enega od treh DigiFedovih inovacijskih stebrov:

  • Drugi inovacijski steber je Generični eksperiment (angl. Generic Experiment), kjer pa gre za sodelovalno ustvarjanje inovativne tehnologije, v katere se vključijo strokovnjaki iz zagonskih, malih in srednje velikih podjetij. V okviru namenskih delavnic, anket in intervjujev pomagajo nosilcem razvoja raziskovalnim centrom in digitalnim inovacijskim stičiščem razviti rešitve, ki ustrezno naziva potrebe trga in končnih uporabnikov. Za svoj trud v obdobju 6-9 mesecev dobijo nagrado 5 tisoč EUR. Trenutno je odprt poziv za specifičen generičen eksperiment, ki ga promovira projektni partner CEA, na temo interneta stvari in kibervarnosti, v marcu se predvidoma odprejo že ostali trije pozivi, ki bodo odprti 8 tednov.
  • Najbolj privlačen mehanizem, Aplikacijski eksperiment, malim, srednje velikim in zagonskim evropskim podjetjem za razvoj pametnih digitalnih rešitev omogoča pridobitev nepovratnih sredstev v višini do 55.000 € ter tehnično in poslovno podporo za razvoj pametnih digitalnih rešitev v Evropi. Izbrana podjetja z razvojem dvignejo stopnjo tehnološke zrelosti (angl.  TRL – Technology readiness level) svojih produktov ali storitev na TRL 8-9 v obdobju 6-9 mesecev. V primeru, da se podjetje poveže z čezmejnim partnerskim podjetjem, obe podjetji skupaj lahko pridobita do 110 tisoč EUR. Trenutno poteka proces ocenjevanja prijav na drugi poziv. Ponovno je, glede na ostale evropske države, nadpovprečno število prijaviteljev iz Slovenije, tako, da upajo na ugoden rezultat. Naslednji poziv se bo pričel predvidoma v marcu 2021 in bo trajal 12 tednov.
  • Prvi – Inovacijski steber, takoimenovani Digitalni izziv (angl. Digital Challenge) v katerem lahko inovativna zagonska, majhna in srednje velika podjetja iz Evrope rešujejo izziv, ki ga postavi večje evropsko podjetje, ki zaradi zahtevnosti tehnologije ali pomanjkanja kompetenc samo ne more razviti tehnične rešitve. Za izvedbo ustrezne rešitve zmagovalno podjetje prejme do 110 tisoč EUR. V zadnjem pozivu je General Electric Hydro razpisal izziv za razvoj platforme za procesiranje umetne inteligence na obrobju za podporo senzorskemu okolju interneta stvari (angl. AI+IoT+Egde/Fog Computing). Ta poziv je zaključen in je v fazi ocenjevanja.

Vse informacije o poteku projekta in razpisih so na voljo na spletni strani DigiFed in na družbenih omrežjih projeta DigiFed in 4PDIH. Prek teh kanalov bodo bodoči prijavitelji obveščeni o naslednjem razpisu. Za vprašanja in pojasnila posredujemo kontakt: Jure Trilar  E_jure.trilar@ltfe.org          T  +386 31 605 115      W https://ltfe.org/en