Evropska komisija je zagotovila sredstva za nadaljnje izvajanje pobude ELENA

Evropska komisija je zagotovila sredstva za nadaljnje izvajanje pobude ELENA (European Local Energy Assistance – ELENA), ki jo je vzpostavila skupaj z Evropsko investicijsko banko (EIB). V skladu z novim sporazumom bodo sredstva na voljo za projekte s področja trajnostne energije (30 milijonov evrov) in trajnostnega prometa (5 milijonov evrov). V poštev pridejo projekti za izboljšanje energetske učinkovitosti stavb, s področja daljinskega ogrevanja, ulične razsvetljave in čistega urbanega prometa.

Na področju energetske učinkovitosti  je pomoč prek pobude ELENA mogoče dobiti za pripravo projektov za izboljšanje  energetske učinkovitosti in rabo obnovljivih virov energije v stavbah. Na področju trajnostnega bivanja posamezniki in stanovanjske organizacije lahko dobijo pomoč pri pripravi  in implementaciji projektov za obnovo in rabo obnovljivih virov energije. Na področju urbanega prometa in mobilnosti ELENA podpira inovativne projekte za varčevanje z energijo in zmanjšanje izpustov.

Na spletni strani pobude je mogoče najti seznam projektov, ki so v teku, pa tudi seznam zaključenih projektov. Pobuda ELENA je bila vzpostavljena leta 2009. Prek nje sta Evropska komisija in EIB podprli 120 projektov.