Zgledni primeri inovativnih rešitev v boju z novim koronavirusom s sredstvi EU

Evropska komisija je prek Evropskega sveta za inovacije (EIC) in Evropskega inštituta za inovacije in tehnologije (EIT) namenila 226 milijonov  evrov za razvoj rešitev, ki so jih v boju proti novemu  koronavirusu razvijala  inovativna zagonska podjetja, mala in srednja podjetja. Po letu dni se je odločila predstaviti nekaj projektov, ki so že pokazali obetavne rezultate, pa tudi različne oblike financiranja, ki jih je podprla.

Kot uspešen primer izpostavlja nemško podjetje ViruShield, ki je razvilo zaščitno opremo, ki jo je mogoče vnovič uporabiti, saj se samo očisti in odstrani 95 odstotkov delcev in kapljic.  Irsko podjetje RapCo-19 je razvilo platformo za pomoč pri identifikaciji optimalnih protiteles. Dansko podjetje BluSense Diagnostics je razvilo krvni test za odkrivanje  nalezljivih bolezni, ki temelji na nanotehnologiji. Nemško podjetje Advitos  je razvilo terapijo za čiščenje krvi, ki zmanjšuje potrebo po predihavanju in omogoča povečanje stopnje preživetja bolnikov s hudimi vnetji za 30 odstotkov.

Evropski svet za inovacije (EIC) je izvedel hakaton EUvsVirus, ki je pripeljal do 120 inovativnih rešitev, povezan ih s koronavirusom. Med njimi je rešitev madžarskega podjetja Entremo, kjer so razvili pametno napravo, ki omogoča nadzor bolnikov na daljavo.

VEČ