Evropska komisija je sprejela sporočilo o obdavčitvi podjetij za 21. stoletje

Evropska komisija je sprejela sporočilo o obdavčitvi podjetij za 21. stoletje v katerem je predstavila dolgoročno in kratkoročno vizijo za podporo okrevanju Evrope po pandemiji covida-19 in za zagotovitev ustreznih javnih prihodkov v prihodnjih letih. Do leta 2023 namerava predstaviti nov okvir za obdavčitev podjetij v EU. Sporočilo vključuje tudi davčno agendo za naslednji dve leti. Evropska komisija je sprejela še sprejela priporočilo o domači obravnavi izgub v katerem državam članicam predlaga, da podjetjem omogočijo prenos izgub v preteklo obdobje, in sicer v vsaj prejšnje poslovno leto.

Nov okvir za obdavčitev podjetij v EU

V pravilniku z naslovom Podjetja v Evropi: okvir za obdavčitev dohodkov (tudi BEFIT) namerava Evropska komisija določiti enotna pravila o davku od dohodkov pravnih oseb za EU in tako pravičnejšo dodelitev pravic do obdavčitve med državami članicami. Nadomestil bo predlog o skupni konsolidirani osnovi za davek od dohodkov pravnih oseb, ki je v obravnavi in bo umaknjen.

Davčna agenda za naslednji dve leti

Evropska komisija za davčno agendo za naslednji dve leti predlaga ukrepe na podlagi katerih naj bi nekatera velika podjetja, ki poslujejo v EU, objavila svoje dejanske davčne stopnje. Predlagati namerava tudi  ukrepe za podporo okrevanju z obravnavo davčnih spodbud za zadolževanje v sedanji obdavčitvi dohodkov pravnih oseb, ki obravnava dolžniško financiranje podjetij ugodneje kot lastniško financiranje. Cilj tega predloga bo spodbuditi podjetja, da svoje dejavnosti financirajo z lastniškim kapitalom namesto zadolževanja.

Priporočilo o domači obravnavi izgub

Prenos izgub v preteklo obdobje naj bi koristilo podjetjem, ki so bila v letih pred pandemijo donosna in bodo lahko svoje izgube iz let 2020 in 2021 odbila od davkov, ki so jih plačala pred letom 2020. Ta ukrep naj bi koristil zlasti malim in srednjim podjetjem.

Koristne informacije: