Evropska komisija je napovedala objavo prvih razpisov programa Ustvarjalna Evropa

Evropska komisija je napovedala objavo prvih razpisov programa Ustvarjalna Evropa v novem finančnem obdobju 2021-2027. Podlaga za objavo je program dela za leto 2021. Odprti bodo za organizacije, ki delujejo v kulturnih in ustvarjalnih sektorjih. Med skupnimi cilji programa za leto 2021 je več poudarka na čezmejnem ustvarjanju, kroženju in promociji evropskih del na svetovni ravni, medsektorskih inovacijah in omogočanju lažjega dostopa do financiranja s pomočjo višjih stopenj sofinanciranja EU. Člani lahko dobijo več informacij na SBRA.

Evropska komisija opozarja, da bi morali vsi financirani ukrepi in projekti pri snovanju in izvajanju svojih dejavnosti spoštovati enakost spolov in okoljske zaveze EU. Ukrepi v okviru programa Ustvarjalna Evropa so: laboratorij za ustvarjalne inovacije: spodbujanje inovativnih pristopov k ustvarjanju vsebin, njihovi distribuciji in promociji v različnih sektorjih; shema za podpiranje prevajanja književnih del in razvoja založniških partnerstev; nagrade EU na področjih književnosti, glasbe, arhitekture in kulturne dediščine ter pobudi Evropska prestolnica kulture in Znak evropske dediščine«; izboljševanje dostopnosti in prepoznavnosti evropskih avdiovizualnih del na različnih platformah in preko državnih meja; spodbujanje medijske pismenosti, pluralizma in svobode kot evropskih vrednot. Posebna pozornost je namenjena krepitvi odpornosti in okrevanja kulturnih in ustvarjalnih sektorjev zaradi pandemije COVID-19.

Za Program Ustvarjalna Evropa je v finančnem obdobju 2021-2027 na voljo 2,44 milijarde evrov. Razdeljen je na tri podprograme oziroma sklope, ki so kultura, media in medsektorski sklop. Sklop kultura zajema vse kulturne in ustvarjalne sektorje (razen avdiovizualnega in filmskega sektorja. Sklop media pokriva avdiovizualni in filmski sektor. Cilj medsektorskega sklopa je spodbujanje sodelovanja med ustvarjalnimi sektorji, vključuje tudi sektor novičarskih medijev.

Koristne informacije: